Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Λυγιά

LygiaΗ Λυγιά  διαθέτει ένα λιμανάκι για μικρά πλεούμενα (βλ. παρακάτω) και μια παραλία που εκτείνεται σε αρκετό μήκος, δίπλα ακριβώς από τον παραλιακό δρόμο που τη διασχίζει.

Εδώ τα πράγματα είναι ήρεμα. Η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα και σ' αυτό μπορεί να συμβάλλει και η μορφολογία της παραλίας που είναι διάσπαρτη από σχεδόν επίπεδους βράχους οι οποίοι αλλού είναι ορατοί και αλλού βρίσκονται μερικά εκατοστά πιο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι παραπάνω εικόνες είναι λίγο πιο νότια από το κεντρικό σταυροδρόμι με την εκκλησία του Αγίου Θωμά και το λιμανάκι της Λυγιάς.

Στο σημείο αυτό ο δρόμος πλησιάζει πάλι στη θάλασσα, εκεί που είναι η ψαροταβέρνα Θωμάς Μπάκας δίπλα από το δρόμο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και καθαρά σημεία στην παραλία όπου τα βράχια είναι λιγότερα ως καθόλου. Θα χρειαστεί να ψάξετε λιγάκι για να τα εντοπίσετε. Η πιο εύκολη μέθοδος είναι να ακολουθήσετε τους άλλους. Όπου δείτε περισσότερες ομπρέλες στημένες και κόσμο να κάνει μπάνιο, κάντε μια δοκιμή.

Η παραλία είναι αμμώδης, από ψιλή μέχρι χοντρή άμμο (και βοτσαλάκι μερικές φορές) και όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, το συμπαθές τετράποδο εντόπισε ένα καθαρό τμήμα της παραλίας για το μπανάκι του.

====================

Ανάλογα είναι τα πράγματα και αν ακολουθήσετε το δρόμο προς βόρεια κατεύθυνση από το κεντρικό σταυροδρόμι και την εκκλησία του Αγίου Θωμά με το λιμανάκι της Λυγιάς από κάτω. Και εδώ υπάρχουν διάσπαρτα βράχια αλλά και καθαρά τμήματα. Οι παρακάτω εικόνες είναι λίγο μετά το λιμανάκι αλλά προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Βράχου αυτή τη φορά. Σε αυτό το κομμάτι για να προσεγγίσετε την παραλία θα πρέπει να ακολουθήσετε τα κάθετα δρομάκια που οδηγούν εκεί.

Εδώ βλέπουμε την εκκλησία του Αγίου Θωμά στην κορυφή. Το σημείο αυτό έχει καλή παραλία και αρκετά τμήματα καθαρά από βράχια.


Συνεχίζοντας λίγο πιο βόρεια ακόμα, θα δείτε σημεία που η παραλία φαίνεται από το δρόμο αλλά είναι δύσκολο να την προσεγγίσει κανείς γιατί παρεμβάλλονται ιδιοκτησίες. Υπάρχουν κομμάτια που φαίνονται καθαρά από βράχια αλλά θα πρέπει να ανακαλύψετε τα δρομάκια ή τα μονοπατάκια που οδηγούν εκεί (όπου υπάρχουν). Εδώ πιστεύω ότι ο δήμος θα έπρεπε να φροντίσει για μια πιο εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών.



Το λιμανάκι της Λυγιάς

Στο σημείο που η εκκλησία του Αγίου Θωμά είναι ορατή από το δρόμο, είναι η κεντρική διασταύρωση του χωριού. Βόρεια πάτε προς Βράχο - Λούτσα ενώ νότια προς Χειμαδιό, Ριζά, Αρτολίθια και στη συνέχεια Καστροσυκιά. Αν ακολουθήσετε όμως το δρόμο που πάει προς την εκκλησία και περνάει από τα δεξιά της με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, θα καταλήξετε στο λιμανάκι του χωριού.

Το λιμανάκι της Λυγιάς είναι για μικρά σκάφη και ψαροκάικα. Είναι πολύ περιποιημένο με σκιασμένους χώρους και παγκάκια για όσους περιμένουν και μία ταβέρνα και ένα μπαρ στις πλάτες του με ασφαλτοστρωμένο χώρο για πάρκινγκ. Η μόνη παραφωνία στο λιμάνι ήταν το καημένο το γρασίδι που από ό,τι φαίνεται πρέπει να είχαν καιρό να το ποτίσουν και είχε αρχίσει να ξεραίνεται. Αντίθετα στους χώρους πρασίνου της ταβέρνας το γρασίδι ήταν περιποημένο και καταπράσινο.


Όπως είπα και πριν, η ταβέρνα που βρίσκεται εδώ έχει περιποιημένους εξωτερικούς χώρους με πράσινο και ασφαλτοστρωμένο πάρκινγκ. Το ψαράκι εδώ πολλές φορές είναι από την παραγωγή στην κατανάλωση κατευθείαν, μιας και η αλιεία είναι μία από τις κύριες ασχολίες εδώ μαζί με τον τουρισμό.

Ο δρόμος που μας έφερε εδώ φαίνεται να συνεχίζει την πορεία του αλλά λίγο μετά το λιμάνι μετατρέπεται σε χωματόδρομο. Το μόνο που θα δείτε κινούμενοι προς τα εκεί είναι καμιά παροπλισμένη ψαρόβαρκα. Ενδιαφέρον θέμα για φωτογράφιση ίσως.

Αυτά για το λιμανάκι της Λυγιάς. Όσοι διαθέτουν σκάφος ας ξέρουν ότι εδώ μπορούν να βρουν ένα σίγουρο καταφύγιο.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK