Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Λωρίδα

LoridaΑν θελήσετε να συνεχίσετε το δρόμο πιο βόρεια από τη Σαγιάδα προς αναζήτηση παραλιών, από το λιμάνι της Σαγιάδας που βρίσκεστε θα πρέπει να γυρίσετε ξανά πίσω προς το χωριό και να στρίψετε αριστερά προς την κατεύθυνση "Μαυρομάτι". Μετά από μερικά χιλιόμετρα ο δρόμος διαχωρίζεται και δεξιά πάει για το Τελωνείο Μαυροματίου ενώ αριστερά για την "Λωρίδα" (εδώ)
Η άσφαλτος συνεχίζεται για αρκετά χιλιόμετρα ακόμα και κάποια στιγμή σταματάει. Από εκεί και πέρα συνεχίζει χωματόδρομος μέχρι που σταματάει κι αυτός κάπου στην άκρη αυτής της λωρίδας που αριστερά της, σε όλο το μήκος του δρόμου είναι η θάλασσα, ενώ δεξιά το βουνό, που η κορυφογραμμή του είναι και το φυσικό σύνορο που μας χωρίζει από την Αλβανία σ' εκείνο το σημείο.

Για τις πιο αξιόλογες παραλίες Κεραμίδι και Στροβίλι που συναντάμε στην αρχή, έχω αναφερθεί σε ξεχωριστό μήνυμα. Εδώ συνεχίζουμε την πορεία μας στη Λωρίδα για να δούμε τι άλλο υπάρχει στην περιοχή.
Λοιπόν. Κάθε κόλπος εδώ πέρα είναι γεμάτος με "κλουβιά" για ιχθυοκαλλιέργειες. Κάθε λίγο και λιγάκι βλέπετε μικρά δρομάκια ασφαλτοστρωμένα και μη που φεύγουν αριστερά και τα περισσότερα από αυτά οδηγούν σε ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες. Η μεγαλύτερη μονάδα φαίνεται να είναι ο "Τρίτων" που συναντάμε πρώτη πρώτη. Στη συνέχεια ακολουθούν πολλές άλλες μικρότερες από αυτή. Σε κάποιες υπάρχουν πινακίδες ενώ σε άλλες δεν υπάρχει καμία σήμανση στο δρόμο.

Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε για καμιά παραλία. Ας κατεβούμε για λίγο με τα πόδια σ' αυτήν εδώ. Λέω με τα πόδια γιατί ο δρόμος είναι μόνο για 4Χ4, όπως βλέπετε και στην εικόνα, και στο τέλος του μας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη: Σκουπίδια σκορπισμένα παντού!

Η παραλία είναι με χοντρά βότσαλα μέσα και έξω από το νερό και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Κολυμβητές δεν υπάρχουν και από ό,τι πληροφορούμαι από τους ψαράδες που έχουν στημένα τα καλάμια τους περιμένοντας πότε θα τσιμπήσει το ψάρι, σπάνια έρχεται κάποιος εδώ για κολύμπι. Οι περισσότεροι έρχονται για ψάρεμα.



Παρόμοιες παραλίες με την παραπάνω θα συναντήσουμε κι άλλες σε όλο το μήκος του δρόμου της Λωρίδας, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, άλλες με δύσβατο δρόμο και άλλες απρόσιτες. Λίγο πολύ όμως ο κανόνας είναι χοντρό βότσαλο και νερά που βαθαίνουν συνήθως απότομα.

Σε όλο το μήκος του δρόμου της Λωρίδας χρειάζεται προσοχή στα ζώα που μπορεί να κυκλοφορούν στη μέση του δρόμου, αλλά προσοχή σε ορισμένα σημεία και στις κατολισθήσεις που μερικές φορές μπορεί να πιάνουν και ολόκληρο το ένα ρεύμα του δρόμου.


Σε μερικές παραλίες θα βρείτε και κάποια τροχόσπιτα αραγμένα ή κάποιες σκηνές ελεύθερων κατασκηνωτών όπως σ' αυτή παρακάτω που ακριβώς πίσω της έχει κάποιες στάνες. Τις αναφέρω γιατί ίσως να υπάρχουν και κάποιοι αναγνώστες που τους αρέσουν αυτές οι καταστάσεις free camping.

Αν ψάχνετε για τα ονόματα αυτών των παραλιών, μάλλον θα δυσκολευτείτε. Ακόμα και μερικοί ντόπιοι που ρώτησα αλλά και ψαράδες δεν ήταν εντελώς σίγουροι για το όνομα της παραλίας που βρίσκονταν. Υπάρχει ένα καθεστώς ονομασιών του τύπου Λωρίδα 1, Λωρίδα 2 κτλ. αλλά από ό,τι είδα κανένας δεν ήξερε ποια ήταν η 1 και πια η 2.





Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK