Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Βουτούμι

Το Βουτούμι  είναι η πιο ωραία παραλία των Αντίπαξων και μάλλον η ωραιότερη παραλία του Βόρειου Ιονίου. Για όποιον βρίσκεται στην Ήπειρο, ο καλύτερος τρόπος να επισκεφθεί τους Αντίπαξους είναι με καραβάκι, με ημερήσια κρουαζιέρα από την Πάργα. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 9 το πρωί και καλό θα είναι να έχετε βγάλει τα εισιτήρια από την προηγούμενη τουλάχιστον.

Αν θέλετε να κολυμπήσετε στο Βουτούμι και να το ευχαριστηθείτε, μην το αφήνετε στην τύχη: Επιλέξτε τα καραβάκια που δένουν εκεί και σας αφήνουν για 2-3 ώρες στην παραλία, γιατί είναι άλλα που δεν δένουν, αλλά απλώς πλησιάζουν πολύ την παραλία, οι επιβάτες κατεβαίνουν από τις σκάλες του καραβιού στη θάλασσα ή πηδούν στο νερό και πηγαίνουν κολυμπώντας στην παραλία με χρόνο παραμονής κάνα μισάωρο μέχρι να επιβιβαστούν και πάλι.

Το πρώτο που παρατήρησα κατεβαίνοντας στην παραλία ήταν το μαγαζάκι που φαινόταν ανάμεσα στα δέντρα ψηλά στο βουναλάκι της νότιας πλευράς της που βλέπετε κι εσείς στην παρακάτω φωτογραφία (κάντε κλικ για μεγέθυνση).

Άρχισα να κατευθύνομαι προς τα εκεί για να δω αν υπάρχει μονοπάτι για να ανέβω πάνω. Σκέφτηκα ότι η θέα από εκεί θα ήταν υπέροχη, και για να κάνω μερικές λήψεις της παραλίας από ψηλά.

Η όψη της παραλίας από αυτή τη μεριά ήταν ακόμα καλύτερη, μιας και είχα τον ήλιο πίσω μου χωρίς αντηλιά και αντανακλάσεις. Αυτό το χρώμα των νερών είναι το κάτι άλλο! Αυτό αντιγράφουν και οι κατασκευαστές πισινών και βάφουν τα τοιχώματά τους με αυτό το υπέροχο γαλάζιο.


Όντως στην άκρη της παραλίας άρχιζαν κάποια σκαλιά που κατευθύνονταν προς τα πάνω. Άρχισα να τα ανεβαίνω. Δεν ήταν και λίγα! Ξεπερνούσαν τα 100 αλλά η διαδρομή ανάμεσα στη σκιά των δέντρων ήταν ευχάριστη και μείωνε την κούραση. Σε λίγο αντίκρισα την πινακίδα που βλέπετε παρακάτω:

Εστιατόριο! Και καφέ βέβαια. Η ονομασία ταιριαστή "Bella Vista" δηλ. "Ωραία θέα". Πράγματι η θέα είναι καταπληκτική και το να πιάσεις κάποιο από τα ακριανά τραπέζια θα είναι η τέλεια επιλογή.

Μιας και το καραβάκι θα μας πήγαινε μετά στον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, για φαγητό, κάθισα μόνο για ένα φραπεδάκι. Οι τιμές, από ό,τι είδα, δεν ήταν εξωφρενικές όπως ίσως θα περίμενε κανείς σε ένα μέρος που δεν έχει άλλες επιλογές και η θέα είναι υπέροχη.


Καταπληκτικά χρώματα, έτσι; Δε θα παραμείνω όμως να κοιτάζω μόνο το τοπίο και τη θάλασσα! Ξέρω από παλιότερη επίσκεψή μου ότι τα νερά είναι φανταστικά για κολύμπι και ο βυθός με τη λευκή άμμο ευχάριστος στο πάτημα. Αρχίζω λοιπόν το κατέβασμα και κάνω ακόμα μια λήψη ανάμεσα από τα δέντρα που σκεπάζουν τη σκάλα.

Το κολύμπι ακριβώς όπως το περίμενα. Ο γιαλός βαθαίνει πολύ ομαλά παραμένοντας για αρκετό διάστημα με το νερό ως τον λαιμό και στη συνέχεια βαθαίνει περισσότερο. Έξω στην άκρη υπάρχει μια λωρίδα άμμου πλάτους από 1 ως 1,5 μ. και στη συνέχεια χοντρές κροκάλες.  Ομπρέλα δεν στήνεται εύκολα παρά μόνο με την τεχνική του σωρού από πέτρες που την συγκρατούν. 

Η ώρα όμως πέρασε και το καραβάκι γύρισε και πάλι να πάρει τους επιβάτες του. Όπως είπα, δένει στην ξύλινη αποβάθρα για αποβίβαση και επιβίβαση, στο ενδιάμεσο όμως απομακρύνεται γιατί έρχονται κι άλλα μικρά καραβάκια να ξεφορτώσουν.

Πρέπει να πω ότι όταν θα επιλέξετε την κρουαζιέρα σας στην Πάργα, έχετε δύο επιλογές: Ή θα επιλέξετε την κρουαζιέρα που κάνει τον γύρο των Παξών και ίσως σταματήσει για λίγο στο Βουτούμι ή τη Βρίκα, ή θα επιλέξετε αυτή που πηγαίνει πρώτα σε μια μεγάλη σπηλιά στο δυτικό (πίσω) μέρος των Παξών και στη συνέχεια στο Βουτούμι ή τη Βρίκα για 2 και κάτι ώρες. Αυτή την δεύτερη επέλεξα εγώ. 

Όπως έγραψα και στο άρθρο για την Πάργα, Το κόστος της κρουαζιέρας είναι 20 - 25 ευρώ το άτομο (ανάλογα με το καραβάκι) και το πρόγραμμα είναι: 2 ώρες μπάνιο στο Βουτούμι, μισή ώρα μπάνιο σε μια μεγάλη σπηλιά στο δυτικό μέρος των Παξών και δυόμισι ώρες για φαγητό στον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών. Τα έξοδα του φαγητού δικά σας βέβαια. Αναχώρηση κατά τις 9 με 10 το πρωί και επιστροφή κατά τις 5-6 το απόγευμα. Επειδή όμως δεν έχουν όλα τα καραβάκια τα ίδια δρομολόγια και τον ίδιο χρόνο στάσης στις παραλίες, διευκρινίστε το πριν βγάλετε εισιτήρια.

Αν βρείτε καραβάκι που αντί να πηγαίνει στο Βουτούμι, πηγαίνει στη Βρίκα για μπάνιο, το μόνο που θα χάσετε από το Βουτούμι είναι η υπέροχη θέα από την Bella Vista. Κατά τα άλλα και στη Βρίκα τα νερά είναι το ίδιο γαλάζια και η λωρίδα της άμμου φαρδύτερη στην παραλία. Είχα πάει πριν πολλά χρόνια και θα γράψω σχετικά όταν την επισκεφτώ ξανά. 

Αν βρεθείτε στην Πάργα και έχετε μια μέρα στη διάθεσή σας, μην αφήνετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πιστεύω ότι οι εικόνες και η εμπειρία θα σας μείνουν αξέχαστα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

2 σχόλια:

  1. Ποιό καραβάκι σταματάει στην αμουδιά απο την παραλία ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δε συγκράτησα το όνομα του καραβιού. Δεν είναι όμως τα ίδια κάθε φορά. Πρέπει να ρωτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK