Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μεγάλη Σπηλιά (Βαρκάδα στα Σύβοτα)

Megali-Spilia
    Τα Σύβοτα είναι μια περιοχή με πολλές παραλίες, κολπίσκους, νησάκια και θαλασσοσπηλιές αλλά όπως ξέρετε αυτά τα αξιοθέατα μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς μόνο με πλεούμενο. Πάντα έλεγα ότι θα κάνω μια μικρή κρουαζιέρα κάποια στιγμή αλλά όλο το ανέβαλα προτιμώντας το ραχάτι της παραλίας. Αυτό το καλοκαίρι όμως μου δόθηκε η ευκαιρία να την πραγματοποιήσω μιας και συνέπεσαν οι διακοπές μου στα Σύβοτα με ένα φίλο μου που έχει ένα μικρό φουσκωτό με εξωλέμβια μηχανή.

    Ξεκινήσαμε λοιπόν από την παραλία Μικρή Άμμο, ντάλα μεσημέρι με στόχο, για αρχή, την Μπέλα Βράκα και στη συνέχεια την Πισίνα. Γι' αυτές τις παραλίες όμως μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα σχετικά θέματα.

 Ο περίπλους των θαλασσόλυκων με φουσκωτό 2 ατόμων και μηχανή 3,5 ίππων. Ιστορικό ντοκουμέντο!

    Μετά την Πισίνα αρχίσαμε τον περίπλου του νησιού στο οποίο βρίσκεται αυτή η παραλία. Το νησί αυτό είναι και το μεγαλύτερο από τα τρία κύρια νησιά των Συβότων. Είχα ρωτήσει πριν τον καπετάνιο ενός μίνι κρουαζιερόπολοιου της περιοχής για το πού βρίσκεται η μεγάλη σπηλιά που πηγαίνει βόλτα τους τουρίστες του και μας κατατόπισε σχετικά.

Μια παραλία για μια - δυο παρέες

    Πρέπει να αναφέρω ότι το πρώτο πράγμα που παρατήρησα πιο πριν πηγαίνοντας προς την Πισίνα (στο στενό ανάμεσα από τα δύο νησιά) ήταν οι μικρές παραλιούλες που βρίσκονται διάσπαρτες εδώ κι εκεί ανάμεσα από τα δύο μεγαλύτερα νησιά. Δεν είναι πολλές, πέντ' έξι σύνολο αλλά η ομορφιά τους βρίσκεται ακριβώς στην ηρεμία τους. Αν έχεις σκάφος και αράξεις για μπάνιο με την παρέα σου σε κάποια από αυτές, μπορείς για λίγο να νιώσεις κάτοχος ιδιόκτητης παραλίας. Οι διαστάσεις τους μπορεί να είναι από 50 μέτρα μέχρι και "ατομικές" των 5 μέτρων.

Μια παραλία για ένα ζευγάρι. Υπάρχουν και "ατομικές".

   Οι ακτές του μεγάλου νησιού από το εξωτερικό μέρος είναι απόκρημνες γεμάτες βράχια και μικρές σπηλιές. Το τοπίο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Στη διαδρομή συναντήσαμε κι ένα καραβάκι από τα Σύβοτα με τουρίστες που κάνανε τη μίνι κρουαζιέρα τους στις σπηλιές και τις παραλίες.
Βράχια, σπηλιές και καραβάκια

    Κάποια στιγμή φτάσαμε στη Μεγάλη Σπηλιά. Δεν έχω υπόψιν μου αν έχει κάποιο όνομα αλλά νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη της περιοχής και μπορεί, με λίγη προσοχή, να χωρέσει μέσα της ολόκληρο ένα από αυτά τα μικρά κρουαζιερόπολοια του λιμανιού. Το δικό μας σκάφος ήταν κατηγορίας πτερού, οπότε όχι απλώς μπήκαμε άνετα άλλα μπορούσαμε να κάνουμε και βόλτες μέσα στη σπηλιά.
 
Η είσοδος της σπηλιάς από έξω κι από μέσα

    Τώρα, αν με ρωτήσετε τη γνώμη μου γι' αυτές τις σπηλιές, νομίζω ότι άμα έχεις δει μία από αυτές, είναι σαν να τις έχεις δει όλες. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και το πρώτο πράγμα που κοιτάζω είναι ο βυθός. Όταν ο βυθός είναι διάφανος και ανοιχτογάλαζος, τις χαίρομαι περισσότερο γιατί έχοντας βουνίσιο DNA κατά βάθος, δεν τα πάω καλά με τα σκοτεινά νερά και τα φύκια.

Οι σχηματισμοί των βράχων στα τοιχώματα παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον

    Η συγκεκριμένη σπηλιά  είχε ένα αρκετά μεγάλο καθαρό κομμάτι με ανοιχτογάλανα νερά κοντά στην είσοδο. Στο εσωτερικό της όμως υπάρχει και ένα τμήμα της γεμάτο σκοτεινά βράχια με μικρά φύκια πάνω τους. Αναγκάστηκα να βουτήξω με τη μάσκα για να βρω τα γυαλιά ηλίου που μου έπεσαν από τη βάρκα αλλά γύρισα ξανά πίσω γιατί το σημείο που μου είχαν πέσει, εκτός του ότι ήταν σκοτεινό, είχε και μεγάλο βάθος.
 
Η σπηλιά προσφέρει καθαρά, γαλανά σημεία κοντά στην είσοδο αλλά και σκοτεινά σημεία πιο μέσα

    Για τις βουτιές μου, το έχω να περηφανεύομαι. Πάντα έφτανα πιο μακριά και πιο βαθιά από όλους στην παρέα αλλά ίσως λόγω του ότι ήμουν πιασμένος από τη βαρκάδα, ίσως και η σκοτεινή όψη και η απόσταση του βυθού, με αποθάρρυναν από δεύτερη προσπάθεια. Αν τα διέκρινα πού έπεσαν ακριβώς, θα το επιχειρούσα, αλλά μιας και δεν φαινόταν, σημαίνει ότι χρειαζόταν ψάξιμο και η κούραση της ημέρας δε μου επέτρεπε τέτοια ρίσκα.
    Όποιος λοιπόν βρει ένα ζευγάρι Ray Ban με μαύρο μεταλλικό σκελετό, χαλάλι του. Να ξέρει ότι είναι δικά μου. Για να μην πνιγείτε στην προσπάθεια, σας λέω ότι δεν ήταν τίποτα πανάκριβα, γύρω στα 100 € τα είχα πάρει.

Το σημείο του... ναυαγίου, bye bye, Ray Ban

    Μετά τη μεγάλη σπηλιά συνεχίσαμε να πλέουμε δίπλα στις βραχώδεις ακτές συναντώντας κάθε τόσο μικρές σπηλιές κάθε είδους, από μικρές και σκοτεινές, μέχρι τρύπιους βράχους που έβλεπες απέναντι. Πού και πού συναντούσαμε και κανένα νοικιασμένο σκαφάκι από το λιμάνι. Η ερημιά σού έδινε την αίσθηση της μοναξιάς, μόνο που αυτό ανατρέπεται πολύ εύκολα από το επόμενο σκάφος που θα την διασπάσει. Κάπως έτσι την πάτησε και το κορίτσι της φωτογραφίας, νομίζοντας ότι είναι μόνη και είπε να αλλάξει το μαγιό της. Να όμως που οι παπαράτσι καραδοκούν. (Πρόσωπα δε διακρίνονται οπότε ας κάνουμε και λίγο χιούμορ).

Επ! Προσοχή παπαράτσι!

    Σε ένα σημείο βρήκαμε και μια σπηλιά - καμάρα (αυτή που φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία) και μιας και το μέγεθος του σκάφους αλλά και ο καιρός μας το επέτρεπαν (η θάλασσα ήταν σχεδόν λάδι), επιχειρήσαμε να περάσουμε από κάτω της, και τα καταφέραμε με επιτυχία.

    Μετά και από αυτόν τον άθλο, βάλαμε πλώρη για τη βάση μας. Η Μικρή Άμμος απέχει αρκετά για ένα πλεούμενο με 3,5 ίππους μηχανούλα, άσε που πρέπει να προσέχεις και τα απόνερα των μεγαλύτερων καραβιών γιατί σε κάνουν τραμπάλα για αρκετή ώρα. Οι θαλασσόλυκοι όμως δε μασάνε από τέτοια.

Επιστροφή στη Μικρή Άμμο

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

1 σχόλιο:

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK