Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Σαγιάδα

SagiadaΗ Σαγιάδα  είναι ψαροχώρι της Θεσπρωτίας ή μάλλον το πιο ψαροχώρι της Ηπείρου. Εκτός από το ψάρεμα στη θάλασσα, η άλλη κύρια ασχολία των κατοίκων είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και τελευταία βέβαια και ο τουρισμός. Το πιο ενδιαφέρον σημείο του χωριού είναι το λιμανάκι όπου υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες.

Όταν αναφέρθηκα στον τουρισμό παραπάνω, το κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος τη Σαγιάδα είναι περισσότερο για να ρίξει μια καλή ψαρο-μάσα παρά για τις παραλίες της (θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι' αυτές). Θα έχετε καταλάβει ότι φτάσατε στον προορισμό σας μόλις δείτε την παρακάτω εικόνα:

Στο λιμανάκι είναι ήδη μερικά ψαροκάικα αραγμένα αλλά και κάποια σκάφη αναψυχής. Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι άρχισε να αντιλαμβάνεται ποιο είναι το μεγάλο ατού της Σαγιάδας, έτσι ο χώρος μπροστά από τις ψαροταβέρνες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού πλακοστρώθηκε, μπήκαν κάποια παγκάκια σε κάποια σημεία και μαζί με μερικές άλλες λεπτομέρειες, όπως οι παραδοσιακοί φανοστάτες, μπορώ να πω ότι ο χώρος δίνει μια καλή εικόνα: 


Η ώρα είναι κοντά στις 10:30 το πρωί και ο ψαράς της παρακάτω εικόνας ασχολείται με τα δίχτυα του.

Η ώρα που πήγα στη Σαγιάδα δεν ήταν ώρα για φαγητό, (άσε που δεν είμαι και ιδιαίτερα ψαροφαγάς). Έτσι δεν μπορώ να συστήσω κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί, αλλά από αυτά που ακούω από δηλωμένους ψαροφαγάδες που επισκέπτονται συχνά τις ψαροταβέρνες της Σαγιάδας γι' αυτό το σκοπό, λίγο πολύ όλες είναι σε καλό επίπεδο και οι διαφορές βρίσκονται στις λεπτομέρειες που δίνει βάρος ο καθένας.




Λασπόλουτρα - Πηλοθεραπευτήρια Σαγιάδας

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι δεν επαναπαύτηκαν μόνο στις επισκέψεις τον ψαροφαγάδων για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Μόλις ανακάλυψαν τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης που βγαίνει από τη λιμνοθάλασσα, την αξιοποίησαν ώστε να υπάρχει ακόμα ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

Αν προσπαθήσετε να συνεχίσετε λίγο ακόμα τον δρόμο από τον οποίο ήρθατε στο λιμάνι, λίγα μέτρα πιο πέρα θα δείτε δεξιά σας τις υπαίθριες εγκαταστάσεις για λασπόλουτρα ακριβώς δίπλα από τον δρόμο. Η χρήση τους είναι δωρεάν ενώ υπάρχει και επιβλέπων γιατρός στο ξύλινο σπιτάκι - ιατρείο που βρίσκεται εκεί.


Υπάρχουν δύο δεξαμενές λάσπης όπου η παραμονή είναι γύρω στα 20 λεπτά. Στη συνέχεια στέγνωμα στον ήλιο και τελικά ξέπλυμα στις καμπίνες ντους που υπάρχουν στο πίσω μέρος του χώρου. Η παρακάτω ταμπέλα σάς δείχνει για ποιες παθήσεις η ιαματική λάσπη της λιμνοθάλασσας έχει ευεργετική δράση:



Η παραλία της Σαγιάδας

Ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου, από την πλευρά της θάλασσας αυτή τη φορά, κάποιοι κάνουν το μπανάκι τους στη θάλασσα. Αν και ο χώρος δεν είναι αυτό που κάποιος θα έλεγε "παραλία" με την πρώτη ματιά, δίνει μια γρήγορη λύση για μια βούτα στη θάλασσα σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα στις πιο αξιόλογες παραλίες Κεραμίδι και Στροβίλι που αναφέρονται σε ξεχωριστό θέμα και βρίσκονται λίγο πιο μακριά. Γι' αυτές χρειάζεσαι κάποιο μέσο μεταφοράς για να τις προσεγγίσεις μιας και απέχουν 5-10 λεπτά από το λιμάνι (με αυτοκίνητο).
Εδώ λοιπόν η παραλία μας έχει χαλίκι και χώμα ενώ πιο μέσα έχει μεγαλύτερα βότσαλα και τα νερά βαθαίνουν σχετικά ομαλά από ό,τι είδα.

Η δημοτική αρχή και εδώ έκανε καλή προσπάθεια παρά τις... αντιξοότητες. Δίπλα στην παραλία έστησε δυο κιόσκια ώστε να μην ψάχνετε χώρο να καρφώσετε την ομπρέλα σας γιατί έτσι κι αλλιώς από ένα σημείο και μετά ο χώρος είναι περιορισμένος, μιας και ο δρόμος περνάει ακριβώς δίπλα της αφήνοντας ένα ελάχιστο πλάτος ίσα για να σκάει το κυματάκι. Άσε που δεν είναι και τόσο εύκολο να καρφώσεις την ομπρέλα σε αυτό το έδαφος!





Μαθητικές κατασκηνώσεις Σαγιάδας

Αν θελήσετε να συνεχίσετε το δρόμο ακόμα λίγο παραπέρα, θα διαπιστώσετε ότι μετά από μερικά μέτρα σταματάει στην πύλη των μαθητικών κατασκηνώσεων της Σαγιάδας. Όπως βλέπετε οι κατασκηνώσεις βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα αλλά η παραλία είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν δίπλα από το δρόμο, που ανέφερα παραπάνω.

Οι κατασκηνώσεις της Σαγιάδας βρίσκονται εδώ από πάρα πολύ παλιά και όσα παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους της λένε ότι τα πέρασαν περίφημα. Βέβαια, όπως πολύ καλά ξέρουμε, δεν είναι μόνο ο τόπος που παίζει ρόλο σ' αυτό, αλλά και η καλή παρέα. 




Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK