Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Σαρακήνικο

Το Σαρακήνικο είναι ένας απομονωμένος συνοικισμός του δήμου Πάργας, μερικά χιλιόμετρα κάτω από την Αγιά, που θα συναντήσετε στον δρόμο Πάργα - Σύβοτα. "Σαρακήνικα" υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα, από τον καιρό των Σαρακηνών και μιας και το 'φερε η κουβέντα, αφού ο Σαρακηνός γράφεται με "η", το σωστό είναι να το κρατήσουμε κι εδώ, γιατί τελευταία βλέπω και "Σαρακίνικο" σε κάποια site στο διαδίκτυο.

Λοιπόν κατεβαίνετε από την Αγιά. Πινακίδες υπάρχουν στον δρόμο και να έχετε υπόψιν σας ότι το στροφιλίκι μέχρι την παραλία είναι μπόλικο κι ο δρόμος στενεύει όσο κατεβαίνετε. Σε κάποιο σημείο θα δείτε τον δρόμο να χωρίζεται στα δύο και οι πινακίδες λένε για παραλία κι από τις δυο μεριές. Αυτό ισχύει, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

Διάλεξα καταρχήν τον αριστερό δρόμο ο οποίος οδηγεί στην αριστερή άκρη της παραλίας. Εκεί στο τελευταίο μισό χιλιόμετρο πριν φτάσω στο τέρμα, ο δρόμος άρχισε να στενεύει όλο και πιο πολύ. Στα τελευταία μέτρα υπάρχει απότομη κατηφόρα και η άσφαλτος έχει λίγο τα χάλια της με μικρο-καθιζήσεις εδώ κι εκεί. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται συντήρηση. Εκτός από αυτό, σε περίοδο αιχμής θα συναντήσετε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και σε σημεία που θα χρειαστεί να μαζέψετε τους καθρέφτες του αυτοκινήτου για να περάσετε.

Φτάσαμε λοιπόν! Λίγο άναρχη η κατάσταση με το πάρκινγκ των αυτοκινήτων τα οποία παρκάρουν πίσω από την παραλία, αλλά το παραβλέπουμε για την ώρα.

Πάμε να δούμε την παραλία:

Υπέροχο τοπίο! Ωραίο γαλάζιο χρώμα στα νερά και το βουνό κατάφυτο να υψώνεται απότομα στις δυο άκρες της. Και κόσμος! Πολύς κόσμος!


Ανέβηκα στα βράχια που υπάρχουν στο αριστερό άκρο να κάνω μερικές λήψεις που θα είναι κάπως από "μέσα" προς τα έξω. Το μήκος της παραλίας από άκρη σε άκρη είναι γύρω στα 140 μ. και το πλάτος της αμμουδιάς φτάνει τα 25 μ. στο κέντρο της.

Μια μικρή "εξέδρα" για βουτιές στα αριστερά από το κέντρο έχει μπόλικη κίνηση. Κάθε λίγο ακούς κι από ένα "πλατς" στη θάλασσα. Τα νερά εδώ βαθαίνουν απότομα, γι' αυτό και βλέπετε την εξέδρα τόσο κοντά στον γιαλό.

Θυμήθηκα το μαγαζί που είχα έρθει πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει (για τότε) με την πισίνα του και με το ιδιαίτερο κτίριο. Είναι η "Ταβέρνα του Χρήστου" πίσω από το αριστερό τμήμα της παραλίας. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ακριβώς όπως το είχα αφήσει τότε! Ο χώρος της πισίνας είναι και καφετέρια με θέα την παραλία.

Ο χώρος για το φαγητό είναι κάτω από τη σκιά των δέντρων αλλά και ομπρελών σε ένα όμορφο περιβάλλον με λουλούδια και πράσινο.

Από ό,τι βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία από το πίσω μέρος της ταβέρνας, η ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Νέα κτίρια ετοιμάζονται, πιθανώς κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην παραλία η πινακίδα με πληροφορεί ότι μπορώ να νοικιάσω και κανό ή θαλάσσιο ποδήλατο για μια βόλτα στα βράχια τριγύρω.

Η παραλία με χοντρή άμμο. Ό,τι πρέπει δηλαδή. Πιο μέσα στη θάλασσα είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν καραβάκια είτε ιστιοφόρα είτε ταχύπλοα που έρχονται εδώ για επίσκεψη. Όσοι έχουν πρόβλημα με τις πολλές στροφές, μπορούν να 'ρθουν και με καραβάκι από την Πάργα. Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, αυτοί που έχουν πρόβλημα με τις στροφές, έχουν και με τα καράβια!
Ας δούμε όμως και τα μαγαζιά της παραλίας. Δύο είναι όλα κι όλα.
Το πρώτο, το Alex Bar έχει πιάσει το αριστερό μέρος της παραλίας. Η πινακίδα σάς πληροφορεί ότι διαθέτει και ομπρέλες - ξαπλώστρες, ξεχωριστά από τον καφέ και η τιμή τους είναι 6 € το σετ.

Ο χώρος με τα τραπεζάκια του πιο μέσα πλακόστρωτος με αρκετά λουλούδια και φυτά.

Σκέφτηκα να πάω στο διπλανό κατάστημα παραλιακά με τα πόδια, αλλά μετά είπα να δω και αν επικοινωνούν τα δύο άκρα της παραλίας με δρόμο. Όντως ισχύει, αλλά ο δρόμος είναι πάρα πολύ στενός. Εκείνη τη στιγμή πάντως ήταν κλεισμένος από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, οπότε γύρισα ένα χιλιόμετρο πίσω για να δοκιμάσω και την άλλη πρόσβαση, στη διακλάδωση που ανέφερα και στη δεύτερη παράγραφο.

Ο δρόμος από εκεί είναι κάπως καλύτερα από εδώ. Το πρώτο που συνάντησα πριν φτάσω στην παραλία ξανά ήταν το εστιατόριο "Agali" που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το δεξί άκρο της παραλίας. Εκτός από το φαγητό, εδώ έχετε και την παραλία "στο πιάτο" σας. Τέλεια θέα!
Αν και η κουζίνα του είναι το ίδιο καλή, τότε μιλάμε για άριστη επιλογή για φαγητό. Ρίξτε και μια ματιά στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ο δρόμος συνεχίζει και λίγο πιο κάτω αλλά από άσφαλτος γίνεται τσιμεντόδρομος και τελικά καταλήγει στο πάρκινγκ του δεξιού μαγαζιού της παραλίας, του Resalto.
Περνώντας μέσα από το κατάστημα με τα τραπεζάκια του στην αυλή κάτω από το στέγαστρο ή τη  σκιά των δέντρων, φτάνεις στην "πύλη" προς στην παραλία και μετά από μερικά σκαλάκια βρίσκεσαι στην αμμουδιά.
Κι εδώ νοικιάζονται οι ομπρέλες, όπως και στο διπλανό μαγαζί.

Επίσης και εδώ υπάρχει μια, πιο μικρή, εξέδρα για βουτιές. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που χρησιμοποιούν τα βράχια δεξιά για τον ίδιο λόγο.

Αν κάποιος θέλει να ανέβει από την παραλία στην Agali, την ταβέρνα με τη θέα που ανέφερα πριν, μπορεί να το κάνει ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια. Αυτό είναι και ένα καλό σημείο για φωτογράφηση της παραλίας από ψηλά!
Όμορφο τοπίο, καθαρά, βαθιά νερά όλες οι απαραίτητες υποδομές... Πιστεύω ότι αξίζει μια επίσκεψη.

Αν σας άρεσε το αρθράκι, κάντε ένα like στη σελίδα "Epirus Beaches" στο Facebook. Έτσι θα μπορείτε να πληροφορείστε για τυχόν ανανεώσεις και νέα άρθρα που ανεβαίνουν εδώ. 

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

1 σχόλιο:

  1. Λαθος μεγαλο λαθος η επιλογή μας να έρθουμε στο Σαρακινικο Πάργας δεν αξίζει την ταλαιπωρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK