Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πίσω Κρυονέρι

Piso-Kryoneri
Το Πίσω Κρυονέρι  απέχει ελάχιστα από την κύρια παραλία της Πάργας. Δεν την ξέρουν όμως πολλοί γιατί δε φαίνεται από την πόλη. Είναι ακριβώς πίσω από το λόφο που βρίσκεται στα αριστερά της κύριας παραλίας της πόλης. Συνεχίζοντας το μονόδρομο που περνάει πάνω από την παραλία, λίγο μετά το τέλος της, θα συναντήσετε δίπλα του ένα σουπερμάρκετ. Σ' εκείνο το σημείο ακολουθείτε δεξιά κατεύθυνση και πέφτετε πάνω στο ξενοδοχείο Achilleas Hotel. Περνώντας μέσα από το ξενοδοχείο (ή από κάποιο σημείο λίγο πιο πέρα) βγαίνετε στην παραλία Πίσω Κρυονέρι.

Ενώ βρισκόμουν πάνω από την κύρια παραλία, ρώτησα τον πρώτο περαστικό που μου φάνηκε για ντόπιος για το πώς πάμε στο Πίσω Κρυονέρι και ο κύριος ήταν ο ίδιος ο κύριος Αχιλλέας που έχει το ξενοδοχείο που είναι στην παραλία που έψαχνα!! Αφού πάρκαρα το αυτοκίνητο, τον συνάντησα πάλι σε λίγο στο ξενοδοχείο του να ποτίζει τα λουλούδια του στο μπαράκι που έχει ακριβώς πάνω από την παραλία και πιάσαμε κουβέντα. Η επιχείριση είναι εδώ από τη δεκαετία του '80. Παρόλα αυτά δεν δείχνει καθόλου τα χρόνια της γιατί συντηρείται πολύ συχνά.

Πρέπει να πω ότι το οίκημα είναι πολύ όμορφο και απ' έξω, γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο "κουτάκι", αλλά και από μέσα. Περνώντας την πόρτα του για να βγω στην παραλία είδα ότι μέσα έχει αίθριο με εσωτερικά μπαλκόνια που οδηγούν στα διαμερίσματά του. Δεν τα βρίσκουμε κάθε μέρα αυτά, έτσι δεν είναι; Μόλις το διέσχισα και βγήκα στο πίσω μέρος του αντίκρισα τη γλυκύτατη μικρή παραλία που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το μπαράκι του ξενοδοχείου.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα στην αυλή του ξενοδοχείου ήταν κάτι σκάλες που ανέβαιναν στο λόφο δεξιά του αλλά και ένα δύσβατο μονοπατάκι δίπλα τους. Ρώτησα τον κύριο Αχιλλέα γι' αυτά. Οι σκάλες οδηγούν σε ένα μπαράκι για θέα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος για τους πελάτες αλλά και για τους επισκέπτες. Όσο για το μονοπάτι οδηγεί στην κύρια παραλία αλλά είναι αρκετά επικίνδυνο να το επιχειρήσετε γιατί λίγο πιο πίσω περνάει πάνω από απότομα βράχια και ένα γλίστρημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Δε θα άφηνα βέβαια την ευκαιρία για φωτογράφηση της παραλίας από ψηλά, έτσι ανέβηκα τις σκάλες για το Atrium Bar, όπως λέγεται, με την ωραία θέα. Να και η πρώτη πανοραμική λήψη της παραλίας από ψηλά:

Πράγματι εκεί πάνω είναι πολύ όμορφα. Το μπαράκι είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα. Το κάτω βρίσκεται μέσα στη σκιά των δέντρων αλλά έχει και ένα στεγασμένο κομμάτι. Ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά ακόμη βρίσκεσαι στο δεύτερο επίπεδο όπου είσαι μεν εκτεθειμένος στον ήλιο (ή στ' αστέρια) αλλά έχεις μια ακόμη καλύτερη άποψη της παραλίας αλλά και του πίσω μέρους του λόφου που τη χωρίζει από την πόλη, με τα μεγάλα βράχια σπαρμένα στη θάλασσα.

Κατέβασμα λοιπόν πάλι προς την παραλία από τις σκάλες του μπαρ για πιο κοντινή επίσκεψη.
Φτάνοντας διαπιστώνω ότι και από εδώ η παραλία είναι πολύ όμορφη με τους δύο λόφους δεξιά και αριστερά, τα οικήματα πίσω της, τη θάλασσα με το όμορφα χρώματα μπροστά της και με τις διάσπαρτες βραχονησίδες.

Τα νερά είναι δροσερά και κάπως πιο κρύα από άλλες παραλίες (γι' αυτό φαίνεται ότι το λένε και "Κρυονέρι"). Επίσης ο βυθός έχει πολλά ψαράκια διαφόρων μεγεθών και μερικά μικρούλικα έρχονται και σου τσιμπάνε τα πόδια αν καθίσεις ακίνητος με τα πόδια στυλωμένα στην άμμο για αρκετή ώρα. Μην φανταστείτε κανένα σπουδαίο τσίμπημα. Πιο πολύ είναι το ξάφνιασμα όταν τα νιώθεις να σου "τσιμπάνε" τις γάμπες.

Τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες ... όποιος πρόλαβε, παρά του ότι η τιμή τους είναι τσουχτερή και στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται φραπεδάκι ή αναψυκτικό (για όσους καλόμαθαν από τις παραλίες του Βράχου και του Μονολιθίου της Πρέβεζας).

Η παραλία είναι όντως υπέροχη. Έχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι με άμμο και βοτσαλάκια που φτάνει μέχρι εκεί που πια δεν πατώνεις. Στη συνέχεια ο βυθός έχει κάποιες πέτρες για μερικά μέτρα και μετά πάλι είναι αμμώδης. Αυτά συμβαίνουν από το μέσον της παραλίας και προς τα δεξιά. Όσο πιο δεξιά, τόσο περισσότερη άμμος στο έμπα. Στο αριστερό μέρος οι χοντρές πέτρες αντικαθιστούν την άμμο στα πρώτα μέτρα.

Πίσω της, εκτός από το ξενοδοχείο του κ. Αχιλλέα με το κοκκινωπό χρώμα, υπάρχει ακόμα ένα δίπλα του, το Hotel Angela το οποίο έχει επίσης μπαρ, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του Achilleas Hotel και λίγο πιο πέρα υπάρχει και ένα εστιατόριο το "Γκόλφο Μπιτς" που δεν το διακρίνεις αμέσως από την παραλία. Φαίνεται σαν ιδιόκτητο σπίτι με την πρώτη ματιά γιατί η πινακίδα του είχε κρυφτεί ανάμεσα στα φύλλα κάποιων φυτών που έχει στην είσοδό του.


Είχε μεσημεριάσει πια και η παραλία είχε γεμίσει κόσμο. Αποφάσισα να συνεχίσω το φωτογραφικό μου σαφάρι που είχα προγραμματίσει λίγο πιο νότια. Με βαριά καρδιά άφησα την όμορφη παραλία και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναγυρίσω όσο πιο σύντομα γίνεται.


Ανανέωση

Πήγα για δύο μέρες στο Πίσω Κρυονέρι και έμεινα στο ξενοδοχείο Achileas Hotel. Το ότι βρήκα δωμάτιο στις 18Αυγούστου, έστω και για δύο μέρες ήταν τύχη. Δυστυχώς δεν ήταν από αυτά που βλέπουν προς τη θάλασσα αλλά η τιμή του (60 ευρώ) ήταν πολύ καλή για την εποχή και το μέρος που βρίσκεται.

Είναι πολύ καλό μέρος για διαμονή από την άποψη ότι δεν χρειάζεται να μετακινήσεις το αυτοκίνητο καθόλου. Πολύ κοντά έχει τρία εστιατόρια και σούπερ μάρκετ ενώ στο πολύβουο λιμάνι με τα δεκάδες μαγαζιά κάθε είδους πας άνετα με τα πόδια κάνοντας μια ευχάριστη βόλτα πάνω από την κύρια παραλία της πόλης. Δεν κούνησα καθόλου το αυτοκίνητό μου από τη θέση του που ευτυχώς βρήκα έξω ακριβώς από το ξενοδοχείο (τέσσερις θέσεις είναι όλες κι όλες).

Φτηνό εστιατόριο δε θα βρείτε εύκολα. Ψάχνοντας όμως θα βρείτε αρκετές διαφορές και είναι αρκετά αυτά που έχουν λογικές τιμές. Έφαγα στην "Γκόλφω" που είναι στην παραλία (φτηνό δεν το λες για το στιλ του) και στο Villa Roza στην αριστερή άκρη της κύριας παραλίας της πόλης όπου έτυχε να έχει και ζωντανή μουσική και πολύ καλό χορευτικό συγκρότημα (4 άτομα) που σκόρπιζε πολύ κέφι και σήκωνε και τον κόσμο μαζί τους για χορό. Τουριστικές καταστάσεις greek zorbas κτλ. αλλά ευχάριστο κλίμα και πολύ κέφι. Στα βράχια που υπάρχουν πίσω του τρέχει νερό σε μίνι καταρράκτες από το βουνό και καμιά φορά σού έρχεται και καμιά πιτσιλιά αν καθίσεις δίπλα τους. Ό,τι πρέπει για τις ζεστές βραδιές του Αυγούστου. Οι τιμές λογικές γι' αυτά που προσφέρει. Σε αρκετά πιάτα π.χ. ήταν φτηνότερο από την "Γκόλφω".

Για κάποιον που θέλει να περάσει 4-5 μέρες χωρίς μετακινήσεις, η Πάργα και ιδίως το Πίσω Κρυονέρι είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς στο Ιόνιο. Άσε που από το δωμάτιο του Achlileas Hotel κάνεις σχεδόν κατευθείαν βουτιά στην παραλία.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το στο Facebook:


Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:
Share:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάζετε να αφήσετε το σχόλιό σας. Μια παρατήρηση, διόρθωση, αξιολόγηση ή, ακόμα καλύτερα: ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. Φωτογραφίες μπορείτε να ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebbok: https://www.facebook.com/EpirusBeaches/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μύτικας, Φάρος.
ΚΑΝΑΛΙ: Δάσος Μονολιθίου, Νικόπολις club, Μονολίθι, Τσούκες, Κανάλι Hotel.
ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ
: Preveza Beach Hotel, Ακρωτήρι, Κάμπιγκ Αστερίας, Λεύκα.
ΛΥΓΙΑ
: Αρτολίθια, Ριζά, Κάμπινγκ Κοράλι, Κάμπιγκ Ακρογιάλι, Χειμαδιό, Βράχος-Λούτσα
ΑΜΜΟΥΔΙΑ
: Αλωνάκι, Σκάλα, Όρμος του Οδυσσέα.
ΠΑΡΓΑ
: Αη-Γιαννάκης, Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Κρυονέρι, Βάλτος, Σπαρτίλα, Άγιος Σώστης, Σαρακήνικο.
ΠΕΡΔΙΚΑ: Μέγα Ντράφι, Αγία Παρασκευή, Αγκάλη, Καμίνι, Κάμπινγκ Σοφάς, Αρίλας, Σταυρολιμένας, Καραβοστάσι, Πράπα Μάλι.
ΣΥΒΟΤΑ
: ΔΕΗ, Ζέρη, Torre a Mare, Γαλλικός Μόλος, Πισίνα, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Μεγάλη Σπηλιά.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Γάτα, Κάμπινγκ Καλάμι, Ελιά, Κόκκινος Βράχος, Πλαταριά Beach Hotel, Κάμπινγκ Έλενα, Πλαταριά, Κάμπινγκ Ναυτίλος.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κάμπινγκ Δρέπανος, Δρέπανος, Μακρυγιάλι, Μπούκα.
ΣΑΓΙΑΔΑ
: Λωρίδα, Στροβίλι, Κεραμίδι.
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook για να μην χάνετε τις ενημερώσεις:

Μπούκα (Θεσπρωτίας)

Translate - Μεταφραση

LIKE ΣΤΟ FACEBOOK